Bij de oprichting van TMVW in 1923 werd ons drinkwater geleverd en gecontroleerd door de 'Compagnie Intercommunale Bruxelloise des Eaux' (C.I.F.).
Het eerste laboratorium van TMVW werd opgestart in 1950 en maakte deel uit van het 'labo voor voedingsonderzoek' (de eetwareninspectie) van de Stad Gent. TMVW betaalde elk jaar een vast bedrag aan Stad Gent voor het gebruik van de infrastructuur en uitrusting.
In 1963 ric
Lees meer
Bij de oprichting van TMVW in 1923 werd ons drinkwater geleverd en gecontroleerd door de 'Compagnie Intercommunale Bruxelloise des Eaux' (C.I.F.).
Het eerste laboratorium van TMVW werd opgestart in 1950 en maakte deel uit van het 'labo voor voedingsonderzoek' (de eetwareninspectie) van de Stad Gent. TMVW betaalde elk jaar een vast bedrag aan Stad Gent voor het gebruik van de infrastructuur en uitrusting.
In 1963 richtten we aan Stropkaai 13, in het voormalig kantoorgebouw van TMVW, tijdelijk een analyseruimte in ter grootte van een eenkamerappartement. Het eerste 'eigen' labo van TMVW was geboren!
Eind 1966 namen we een nieuw labo in gebruik in Stropstraat 1. Het nieuwe labo telde al twee verdiepingen. Er werkten toen vier medewerkers en twee staalnemers. In 2004 ontstond het huidige, moderne labo in de verbouwde loods van Productie & Transport. Vandaag bewaken dertien labomedewerkers de kwaliteit van ons water. Het Masterplan doet hen al dromen van een gloednieuw laboratorium.
Wat doet ons labo?
Het TMVW-laboratorium, geaccrediteerd door BELAC en erkend door de Vlaamse overheid, controleert het drinkwater. Dat gebeurt via testen in waterwinningen, watertorens en reservoirs, en bij klanten thuis. Ook na werken of als we leidingen in gebruik nemen, analyseren we uitgebreid de kwaliteit van het geleverde water.
In samenwerking met gespecialiseerde laboratoria wordt ook onderzoek gedaan naar niet-genormeerde stoffen, zoals asbest, medicijnen, hormonen, microplastics, PFAS en afbraakproducten van gewasbeschermingsmiddelen.
Wist je dat…
…een amanuensis de benaming is voor de assistent in het laboratorium? Die is verantwoordelijk voor het voorbereidend werk, zoals voedingsbodems maken.
Lydia De Rey was bijna dertig jaar amanuensis bij TMVW.
"Het labo is altijd een bijzondere plek geweest. Een soort klein bedrijfje binnen het grote bedrijf, waar goed samenwerken cruciaal was. Tijdens mijn loopbaan zag ik het labo wel evolueren, want ook hier maakten computers en automatisering hun intrede, maar de basis bleef uiteindelijk altijd dezelfde. Scheikunde blijft scheikunde, bacteriologie blijft bacteriologie."
Op de foto's:
Het labo na 2004
Het labo voor 2004
Lydia De Rey op een bowlingactiviteit van het labo samen met voormalig diensthoofd Roger De Clercq. Hij leidde het labo van 1987 tot 1998 en gaf toen het stokje door aan collega Kristin Van Hecke.
Lees minder